بر اثر تغییر دما جرم اجسام ثابت می ماند ولی حجم آنها تغییر می کند بنابراین طبق فرمول ρ = m/V می توان نتیجه گرفت که با تغییرات دما چگالی اجسام نیز تغییر خواهد کرد. مثال معروفی که برای این قسمت میشه زد سر رفتن شیر موقع جوشیدن هست ، در واقع اتفاقی که اینجا رخ میده این هست که با افزایش حرارت حجم شیر افزایش پیدا می کنه ولی جرم اون ثابت میمونه پس در حقیقت مخرج کسر بزرگ شده ولی صورت کسر ثابت مونده در نتیجه چگالی کاهش پیدا کرده است. فرمول رابطه تغییرات دما با تغییرات چگالی در فصل چهارم فیزیک دهم به دو صورت تقریبی و دقیق آورده شده است که هر دو فرمول رو با هم بررسی می کنیم.
فرمول تقریبی تغییرات چگالی با دما چگونه اثبات می شود؟
همونطوری که قبلا اشاره شد ، فرمول دقیق تغییرات چگالی با دما به صورت ρ2=ρ1/(1+β ΔT) هست ، برای اینکه فرمول تقریبی تغییرات چگالی با دما رو بدست بیاریم کافیه که تو این فرمول صورت و مخرج کسر رو ، در مزدوج مخرج ضرب کنیم و کمی ساده سازی انجام بدیم.
فرمول تغییر چگالی با دما بر حسب حجم جسم چگونه اثبات می شود؟
برای اینکه فرمول تغییر دما بر حسب چگالی رو از روی فرمول حجم بدست بیاوریم ، کافی هست درون فرمول حجم ثانویه بر حسب حجم اولیه به جای حجم ، از رابطه v=m/ρ استفاده کنیم.
حالا تو مرحله بعدی کافی هست که در رابطه بالا جای ρ1 و ρ2 رو با هم عوض کنیم. که فرمول بالا به صورت زیر در میاد.
خیلی تخصصی بود و بدون دانش قبلی و آشنایی با علائم بکار رفته فرمول درک مطلب غیر ممکن است.
درواقع فقط فرمول بیان شده که برای ارائه فرمول توضیحات اضافی است و کسی که علائم را میشناسد فقط خود فرمول برایش کافیست.
کاش مطلب بصورت مفهومی و توجیحی میبود و درکنار این مطلب یک مثال خیلی ساده هم وجود داشت که افرادی که نمیدانند (یافراموش کرده اند) هرکدام از حروف وعلائم بکار رفته درفرمول به چه معناست هم استفاده از فرمول برایشان ممکن شود و هم بصورت مفهومی نسبت موجوددرفرمول ونحوه وکاربرد آن را یاد بگیرند.
متاسفانه مطالب و صفحاتی که صرفا یک موضوع را از کتب درسی و تخصصی کپی کرده اند بسیار فراوان است ولی مانند خود کتب درسی بدون آموزگار و استاد قابل درک برای عموم نیستند.
بنده مدتی است بدنبال محاسبه چگالی هوا در دماهای مختلف هستم درواقع میخواهم بدانم برای رساندن چگالی هوا با دمای مشخص به چگالی دلخواه نیاز به چند درجه تغییر دما میباشد
یا بعبارتی مثلا در دمای ۲۰ درجه برای معلق کردن هر گرم توسط یک بالون هوای گرم به چه حجم بالن نیاز است و دمای داخل بالون چند درجه باید گرم شود تا چگالی لازم را برای معلق کردن یک گرم بدست آورد
یا فرمولی برای محاسبه حجم بالون هوای گرم برای معلق کردن جسمی با وزن مشخص و اختلاف درجه حرارت مورد نیاز در داخل بالون نسبت به دمای هوا
اما تنها مطالب موجود مشابه در مورد گاز هلیوم بود و مطلب فارسی برای تحقیقات در این زمینه وجود نداشت
هدف کامنت صرفا برای درخواست مقاله ای در این زمینه از کسانی که در این زمینه تخصص و اطلاعات کافی دارند میباشد
سلام و احترام این مطلب صرفا برای دانش آموزان پایه دهم هست و مطلبی که شما درخواست دارین در سطوح بالاتری هست و نیاز به خواندن مقالات ISI مشابه در همان سطح هستید ، از اونجایی که فرمول های ارائه شده در دبیرستان ساده شده و خلاصه شده در حد دبیرستان هستند و بسیاری از متغیرهایی که در سطوح بالاتر قرار دارد بصورت ثابت فرض میشود ، بصورت مثال فرمول تغییر دما در واقع فرم انتگرالی و دیفرانسیلی دارد و …. به همین علت با خواندن مطالب غیر مرتبط نمیتوانید به نتیجه مطلوب برسید ، بهتر است از اساتید دانشگاهی آگاه در همان رشته سوال بفرمایید.
سلام اگه بخام اسید سولفوریک با دانسیته 1.1بسازم باید چیکار کنم
اسید من 98 درصد با دانسیته 1.8 است
سلام بستگی داره با چه ماده ای میخواین ترکیب کنید وزن اسیدتون چقدره و در نهایت چند کیلو مثلا نیاز دارین بهتره از یک استاد شیمی بپرسین که ریز نکاتش رو بدونه چون بحث واکنش شیمیایی هم اینجا مطرح میشه
+ نیست – هست ρ2=ρ1(1-βΔθ)
آقا من سریع نیاز دارم اینرو که از طریق انبساط حجمی فرمول چگالی با تعقیر دما رو اثبات کنم