ورود | عضویت

آموزش تبدیل واحد فیزیک دهم (اضافه شدن پیشوند)

مبحث تبدیل یکا یکی از مباحث مهم فیزیک دهم هست که درون درسنامه آموزش تبدیل واحد فیزیک دهم (حذف پیشوند) با اولین و ساده ترین نوع از این مدل سوالات آشنا شدین ، بصورت خلاصه مبحث تبدیل یکا رو به سه دسته کلی تقسیم بندی کردیم
⭐ حذف پیشوند
⭐ اضافه شدن پیشوند
⭐ حذف و اضافه شدن پیشوند بصورت همزمان

یادآوری نوع اول تبدیل واحد (حذف پیشوند)

قبل از اینکه وارد درسنامه امروزمون بشیم یک یادآوری از مبحث درسنامه قبلی داشته باشیم یعنی مدل هایی که در اونها پیشوند در حال حذف شدن بود ، تو این مدل از سوالات کافی هستش که بجای پیشوند حذف شده عدد مورد نظرش رو جاگذاری کنیم.

مثال۱) ۵۰ سانتی متر چند متر است؟
برای پاسخ به این سوال باید توجه کنیم که پیشوند سانتی در حال حذف شدن هست ، پس براحتی معادل سانتی یعنی ۲-۱۰ رو جایگزین سانتی می کنیم.

۵۰ cm = ?? m ۵۰ cm = 50 × ۱۰ m

مثال۲) ۵۰ سانتی متر مکعب معادل چند متر مکعب است؟
اگه ویدئوی مربوط به درسنامه قبلی رو با دقت نگاه کرده باشین ، باید بدونید که هنگام حذف پیشوندها اگه عبارت ما توان داشته باشه ، اون توان رو هم باید در نظر بگیریم پس جواب ما برابر خواهد بود با :

50 cm۳ = ?? m۳ 50 cm۳ = 50 × ( ۱۰ )۳ m۳ = 50 ×۱۰ m۳

حالا که مطالب آموزش تبدیل واحد فیزیک دهم (حذف پیشوند) مرور شد بریم سراغ درسنامه جدید و آشنایی با مفهوم اضافه شدن پیشوندها

نوع دوم تبدیل واحد ( اضافه شدن پیشوندها )

برخلاف درسنامه قبلی که در اون پیشوندهایی مثل کیلو ، مگا ، گیگا از سمت چپ تساوی در حال حذف شدن بود تو این قسمت سوالاتی رو بررسی می کنیم که در اون در سمت چپ تساوی هیچ نوع پیشوندی وجود نداره ولی در سمت راست پیشوند به واحد مورد نظر ما اضافه میشه ، در واقع درون درسنامه قبلی پیشوندها حذف می شدند و در این درسنامه پیشوندها اضافه می شوند. برای درک بهتر به نمونه های زیر دقت کنید.

۱۵۰ m = ?? mm

۲۴۰ s = ?? ns

همونطوری که در مثال های بالا می بینید در سمت چپ تساوی پیشوندی وجود نداره ولی در سمت راست تساوی پیشوند میلی و نانو به واحد سوال اضافه شده ، خب حالا سوال اساسی این هستش که سوالاتی مثل بالا رو چطور حل کنیم ؟؟
پاسخ ساده هست ، کافیه که برای حل این مدل از سوالات گام های زیر رو در هر سوالی انجام بدیم.

گام اول: توان پیشوندی که داره به سوال اضافه میشه رو قرینه کنیم.
گام دوم: توان پیشوند قرینه شده رو در عدد مورد نظر ضرب می کنیم.
گام سوم: اگه واحد ما دارای توان بود مثل درسنامه قبلی ، توان های مورد نظر رو هم در نظر میگیریم.
برای درک بهتر دو مثال بالا رو با هم حل می کنیم.

مثال اول) تبدیل ۱۵۰ متر به میلی متر
برای تبدیل متر به میلی متر اول از همه توجه کنید که میلی یعنی ۳-۱۰ و بعد از اون گام های زیر رو با هم طی می کنیم.

گام اول: توان ۳- رو قرینه میکنیم ( یعنی ۳-۱۰ تبدیل میشه به ۳+۱۰ ) سپس در گام دوم عدد ۱۵۰ رو تو عدد ۳+۱۰ ضرب می کنیم. از اونجایی که تو این سوال عبارت ما توان نداره پس نیازی به گام سوم نداریم ، در نهایت جواب ما به صورت زیر در میاد:

۱۵۰ m = ?? mm 150 m = 150 × ۱۰ mm

مثال دوم) تبدیل ۲۴۰ ثانیه به نانو ثانیه
برای حل این سوال اول از همه باید به خاطر داشته باشین که نانو یعنی ۹-۱۰ که طبق توضیحات قبلی توان ۹- باید قرینه بشه (یعنی تبدیل بشه به ۹+۱۰ ) و بعد از اون در عدد ۲۴۰ ضرب بشه ، پس خواهیم داشت ….

۲۴۰ s = ?? ns ۲۴۰ s = 240 × ۱۰ ns

در ویدئوی آموزشی زیر تمامی مسائل مربوط به تبدیل واحد نوع دوم یعنی اضافه شدن پیشوندها رو بصورت مفصل توضیح دادیم ، توصیه میکنم که درسنامه زیر رو به هیچ وجه از دست ندین و با دقت این درسنامه رو ببینید…

برای دانلود درسنامه بالا کافیه که بر روی << اینجا >> کلیک کنید.

تبدیل واحد

نوع سوم تبدیل واحد (حذف و اضافه شدن پیشوند بصورت همزمان)

در این مدل سوالات هم در سمت چپ و هم در سمت تساوی پیشوندهای متفاوتی وجود داره ، یعنی در این مدل از سوالات پیشوند سمت چپ در حال حذف شدن و بصورت همزمان پیشوند سمت راست در حال اضافه شدن به واحد مورد نظر سوال ماست به مثال زیر دقت کنید:

۴۰ μs = ?? ns

اگه به مثال بالا دقت کنید در سمت چپ تساوی پیشوند میکرو μ و در سمت راست تساوی پیشوند نانو n قرار داره یعنی یپشوند میکرو در حال حذف شدن و پیشوند نانو در حال اضافه شدن است ، پس اگه سوال بالا رو بخوایم حل کنیم باید مراحل زیر رو انجام بدیم.

مرحله اول : میلی یعنی ۶-۱۰ که در حال حذف شدن هست و باید به همون شکل در عدد ۴۰ ضرب بشه
مرحله دوم : میکرو یعنی ۹-۱۰ که در حال اضافه شدن هست پس باید توانش قرینه بشه ( یعنی تبدیل بشه به ۹+۱۰ ) و بعدا به عنوان ضریب استفاده بشه

۴۰ μs = ?? ns ⇒ ۴۰ μs = 40×۱۰×۱۰ ns = 40×۱۰ ns

برای درک بهتر درسنامه زیر رو حتما ببینید… 👇👇👇

برای دانلود درسنامه بالا کافی هست که بر روی << اینجا >> کلیک کنید.

تبدیل واحد هایی که بهتره حفظ باشین…

به علت پرکاربرد بودن بعضی از تبدیل واحدها بهتره که بعضی از تبدیل واحدهارو از قبل حفظ باشین تا سرعت حل کردن سوالات امتحانی و مخصوصا آزمون های تستی رو افزایش بدین ، با هم چند مورد از هر قسمت رو مرور می کنیم.

تبدیل سانتی مترمربع به مترمربع

c m ۲ × ۱۰ ۴ m ۲

تبدیل متر معکب به لیتر
تبدیل لیتر به سانتی متر معکب

m ۳ ÷ ۱۰ ۳ × ۱۰ ۳ Lit ÷ ۱۰ ۳ × ۱۰ ۳ c m ۳

تبدیل چگالی
گرم بر سانتی متر مکعب به
کیلوگرم بر متر مکعب

g c m ۳ ÷۱۰۰۰ ×۱۰۰۰ kg m ۳

جزوه pdf تبدیل واحدهای ( تبدیل یکاهای ) فیزیک دهم

برای اینکه مطالب تبدیل واحد رو بتونین براحتی جمع بندی کنید ، جزوه پی دی اف تبدیل واحدها رو از قسمت زیر دانلود کنید. در این جزوه آموزشی تمامی نکات مربوط به دهم گفته شده و جدول کامل تبدیل واحدهارو هم بصورت کامل براتون داخلش قرار دادیم ، پس وقت رو تلف نکنید و فایل تبدیل واحد فیزیک دهم رو بصورت رایگان دانلود کنید.

دانلود فایل pdf تبدیل واحد فیزیک دهم
دوره شگفت انگیز فیزیک دهم